Royal Unibrew Logo
 

FAXE
 

 

Faxe, der er Royal Unibrews strategiske eksportmærke, var for en menneskealder siden blot navnet på et af mange sjællandske bryggerier. Men siden 1970'erne har Faxe effektivt lagt sin snævre lokale baggrund bag sig for først at blive et nationalt distribueret produkt og nu er det mærke, der på pilsnerfronten repræsenterer Royal Unibrew på de europæiske og oversøiske markeder.

 

Den unge enkes succesbryggeri

Bryggeriet i Faxe blev grundlagt i 1901 under navnet Fakse Dampbryggeri af ægteparret Nikoline og Conrad Nielsen. Efter Conrad Nielsens død i 1914 fortsatte hans unge enke virksomheden med stor dygtighed. I slutningen af 1920'erne leverede Faxe Bryggeri, som virksomheden blev omdøbt til i 1914, især hvidtøl, men efterhånden også sodavand til det meste af Sjælland, til Lolland-Falster og til hovedstaden.


Bryggeriet voksede i takt med salgssuccesen, som også resulterede i et problem: Vandmangel. I trediverne blev man nødt til at foretage boringer efter de nødvendige mængder vand. I 80 meters dybde nåede man det koralfiltrerede vand, som Faxe Bryggeri siden baserede sin produktion på. Vandet viste sig at være fremragende til såvel mineralvand som øl, og Faxe Bryggeri begyndte nu også at gøre sig gældende med pilsner- og stærkøl i sit afsætningsområde.

 

Nye generationer

I 1945 trak Nikoline sig tilbage, og Faxe Bryggeri blev omdannet til et interessentskab ledet af hendes tre sønner. I 1956 blev bryggeriet omdannet til et aktieselskab, og under brødrenes ledelse udviklede bryggeriet sig støt og roligt op til 1960, i hvilken periode de tre brødre døde inden for tre år. I 1960 blev Nikolines barnebarn, Bent Bryde-Nielsen, chef for Faxe Bryggeri. Herefter fulgte en periode med udvidelser, lancering af nye produkter og indførelse af moderne markedsførings- og distributionsprincipper.

 

”Der grosse Däne”

Faxe blev efterhånden et af landets mest dynamiske bryggerier. 70'erne var gyldne år for den sydsjællandske virksomhed: Faxe Fad blev lanceret på såvel dåse som på flaske, og danskerne blev tilbudt folkeaktier i bryggeriet.
 

I 80'erne foretog Faxe kraftige investeringer i salg og marketing såvel som i bryggeriets produktionsapparat, der efterhånden producerede øl og læskedrikke til både ind- og udland. Ikke mindst tyskerne og svenskerne havde fået smag for Faxe's øl. "Den store dansken" og "Der grosse Däne", der er inspireret af Faxe Fad, kendes den dag i dag af mange svenskere og tyskere. Stor succes blev også Faxe Kondi, der i dag er en af Danmarks største læskedrikke.


Store investeringer og højteknologi

Siden fusionen er der investeret kontinuerligt i bryggeriet indenfor effektivitet, kapacitet samt yderligere produktionsmuligheder (sortiment). Bryggeriet fik i 2008 installeret en PET-kolonne til tapning af læskedrikke og hvide vand, mens kapaciteten blev forøget på baggrund af nedlukningen af Ceres.

 

Faxe Bryggeri er koncernens største produktionssted.

Faxe Bryggeri A/S
Faxe Allé 1
DK-4640 Faxe
Tlf. +45 5677 1500
Kontakt: contact@royalunibrew.com
SITEMAPWEBMASTERRoyal Unibrew A/S | Faxe Allé 1 | DK-4640 Faxe | contact@royalunibrew.com | +45 56 77 15 00DANSKENGLISH